Ska du flytta? Funderar du på hur du ska göra med flyttstädningen? Du funderar kanske på om du ska göra det själv eller anlita en firma? Här kan du läsa om vad det innebär med flyttstädning och hur mycket arbete det kräver. Vi kommer också ge dig en del tips på hur du kan förenkla arbetet.

Flyttstäda köket

Flyttstädning är tidskrävande och kräver god planering. Ska du göra det själv så se till att du har gott om tid för arbetet. Särskilt köket kräver noggrannhet och att man verkligen gör ett detaljerat jobb. I köket finns ofta ingrodd smuts och utrymmen som sällan rengörs. Mathantering och avfallshantering m.m. gör att köket är extra utsatt. Tänk också på omgivningarna utomhus som du behöver gå igenom och städa, t.ex. balkong, uteplats och trädgård. Har du förråd, garage eller andra utrymmen så tillkommer ytterligare arbete. Resultatet vid flyttstädning måste bli bra annars finns det risker för tvister mellan köpare och säljare. Alla rum måste vara perfekt städade från golv till tak och du får inte missa några detaljer. Vi rekommenderar att ni börjar ungefär två veckor innan avflyttningsdatum. Avgör vem som är ansvarig för vad och gör en enkel tidsplan för när vilket arbete ska utföras. Risken är annars att du står dagen innan avflyttningsdatum och har för mycket arbete kvar att göra.

Har du möjlighet att ta hjälp av vänner och bekanta så är det en stor fördel. Då går arbetet lättare och ni kan kanske till och med ha roligt medan ni gör det. Vi rekommenderar också att göra upp med köparen vad av det som finns i den bostad som han eller hon kan tänkas vilja behålla. Detta kan gälla till exempel hängare, gardinstänger, krokar och så vidare. Kanske vill köparen att du avlägsnar alla dessa detaljer eller så är köparen intresserade av att det finns kvar.

Se över innertaken, rengör ventilationsöppningar och spjäll. Se över kök och badrum, glöm inte ugnen! Titta även underbadkaret. Rensa och spola rent, glöm inte golvbrunn och vattenlås. Se också över toaletten och eventuell kalk och urinavlagringar. Använd gärna ättika och låt stå över natten. Avkalkningsmedel kan också behövas – det finns i fackhandeln. Töm skåp och packa ner i lådor, ta bort fläckar och gammal tejp. Se till att vara mycket noggrann med allt arbete!

Du behöver

  • trasor och tvättsvampar
  • mopp och skurhink
  • dammsugare
  • fönsterskrapa
  • rengöringsmedel

Kom ihåg att:

  • Dammsuga golv och våttorka noggrant.
  • Rengör alla väggar, dörrkarmar, lister, fönsterbrädor och övriga detaljer.
  • Tvätta och putsa fönster inklusive persienner.