Hej, vad kul att ni har hittat hit!

Jag som skriver och bloggar här heter Beatrice och jag har alltid drivit företag inom restaurang/mat-branshen.

I den här bloggen hade jag tänkt att sammanfatta mina lärdomar om branschen främst så att fler kan ta del av det, men också som ett sätt att samla mina tankar efter att ha jobbat i 20 år i ett väldans tempo. Tanken är att jag ska kunna gå tillbaka till bloggen för att hitta ytterligare inspiration att ta mig an nya projekt.

Eget företag mat

Vem är då jag?

Jag är en gammal hederlig Skånepåg med fötterna på jorden men med ett jädrar anamma som förmodligen kommer från min far som var en hårt arbetande bonde. Jag visste redan i 10årsålderna att jag ville hålla på med mat när jag blev stor, då jag alltid ville hjälpa mor i köket eller far framför grillen, det var så många sinnen som blev tillgodosedda på samma gång, smak, lukt och syn, det gav en kick antar jag och om någon frågar mig varför jag jobbar med med eller varför jag valde just den här branschen så skulle det vara svaret.

När jag skulle välja gymnasium så var valet självklart, jag valde givetvis hotell och restaurang och jag har inte ändrat mig sedan dess.

Under gymnasiet

Jag trivdes hela vägen genom gymnasiet och jag insåg mer och mer hur kul det var att jobba med mat, givetvis blir det inte exakt samma sak när man inser att maten kommer att bli ens jobb jämfört med att bara laga mat till sig själv och sin familj i en icke-stressande miljö. Stressen när man ska laga mat till flera personer samtidigt som alla ska äta olika maträtter är ganska stor och det är nog då de allra flesta får sin första ”varför har jag valt detta-kris” haha, jag tror att de flesta som har jobbat med mat känner igen sig i detta.

Efter gymnasiet

Direkt efter gymnasiet fick jag anställning på en restaurang, först som springpojke, sedan som assistens till kocken, och det var först här jag började bli riktigt duktig på att laga mat, att få gå i någons fotspår dag ut och dag in gjorde verkligen mycket, detta är jag mycket tacksam för, så tack Petter om du läser detta 😉

Eget företag

Efter ett par år som anställd kock kände jag att jag ville göra något mer, steget att bli egen företagare var inte Starta Företaglångt och när jag var 25 år startade jag egen restaurang och blev krögare kan man säga.

Att vara krögare och kock på samma gång går inte direkt ihop då man måste fokusera på det administrativa, ekonomin, leveranser och ungefär tusen andra saker, det var ett steg som jag trivdes med och jag lärde mig otroligt mycket rent företagsmässigt. Bara en sådan sak som hur man ser till att ha ett bra kassaflöde i verksamheten och hur man gör när personer eller företag inte kan betala, vilket händer mer än ofta och tog mycket av min tid innan jag insåg att man kunde sälja fakturor. Alla dessa kunskaper lärde jag mig under mitt första år som företagare och jag insåg väldigt snabbt att om det fortsatta i detta tempo så skulle jag vara som en bok redan vid 30-årsålder.

Detta var introduktionsinlägget, i de inlägg som följer kommer jag skriva mer om hur det är att driva matföretag på en mer industriell nivå, hoppas ni tittar in här på bloggen lite då och då.

Leave a Reply