Kockmössan är ett gammalt klassiskt plagg som både ska fungera funktionellt och vara stilig på samma gång. För oss som jobbar inom kök/grossist/restaurang så är kockmössan något heligt. Det finns en mängd olika uppsättningar av en kockmössa men den vanligaste är den vita höga lite plufsiga mössan.

Huvudsyftet med mössan är att förhindra att hår faller av och ner i maten, får en restaurangbesökare hår i maten så kan man garantera att man antingen blir utskälld eller får en väldigt dålig recension på nätet från den personen, inget man vill ha med andra ord! Det är därför extremt viktigt att kockmössan sitter där den ska och gör sitt jobb.

Här är en bild på den klassiska mössan:

Vit kockmössa

Utöver denna finns det en mängd andra mössor som används i kök, här kommer en lista på dem.

Keps med nätpåse

Keps med nätpåse

Pepita mössa

Pepita

Bandana

Bandana

Historia om kockmössan

Mössan tros komma från antikens Grekland där kockar blev inspirerade av munkarna som bar huvudbonad, kockar ansågs vara lärda män på den här tiden eftersom att de var några av de få yrken som kunde behärska att läsa och skriva, detta behövdes för att de skulle kunna skriva och läsa recept för att på det viset kunna servera mat till framförallt finare folk.  Man ville därför få kockarna att sticka ut lite från resterande restaurangpersonal och visa på att det var de som bestämde i köket.